Önemli Web Verileri Nedir ve Önemli Web Verileri Nasıl Optimize edilir, sorularının cevabını Udemy’de WordPress Site Hızlandırma kursu çekmiş birisi olarak sizlere aktarmaya çalışacağım. Core Web Vitals hayatımıza ilk olarak Google’ın yaptığı ve Webmasterların belası olan Core Update yani çekirdek güncellemelerinden birisi ile girmiştir.
Bu kavram, SEO ekosisteminde köklü değişimleri de beraberinde getirmiştir. Teknik SEO’nun bir konusu olan Önemli Web Verileri, birçok SEO’cu tarafından ilk dönemlerde göz ardı edilmiştir. Diğer yandan, “CLS sorunu 0 1 mobil eşiğinden fazla” gibi hataların çıkması ve hatanın çıktığı sitelerin ciddi bir sıralama kaybetmesiyle birlikte ekosistem bu konuya daha fazla dikkat etmeye başlamıştır.

İçerik Tablosu
Önemli Web Verileri Nedir?
Google’ın sayfa deneyimini ölçmek için geliştirdiği bir dizi metriklerden oluşan Önemli Web Verileri; LCP, FID ve CLS gibi 3 önemli metriği kapsamaktadır. LCP; En Büyük İçerikli Boya anlamına gelirken, FID ise İlk Giriş Gecikmesi anlamına gelmektedir. CLS ise Düzen Kaymasını ifade eden kavramdır.
Önemli Web Verileri Neden Önemlidir?
Ahrefs’in 27 Ekim 2022 tarihinde paylaştığı Tweet’e göre, Önemli Web Verileri, Google tarafından doğrulanmış bir sıralama faktörüdür. Doğrulanmış bir sıralama faktörü olmasının yanı sıra, aşağıda yer alan görselde de görebileceğiniz gibi, Google’ın aracı olan Search Console’da da kendine direkt olarak alan bulmuştur.

Largest Contentful Paint (LCP) Nedir?
LCP metriği temel olarak bir web sitesi açıldığında içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçümleyen bir metriktir. Web sitesinde yer alan resim, video ve diğer yüklemeyi etkileyen her şeyin (Font gibi) yüklendiğini ölçümleyen bir metriktir.
LCP’nin en geç 2,5 saniye içerisinde tamamen yüklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Search Console Deneyim bölümünde hatalar ortaya çıkacaktır.
Google
First Input Delay (FID) nedir?
Bir web sitesinde yer alan öğelerin kaç saniyede yanıt verdiğini ölçümleyen bir metriktir. Örneğin bir kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde sitede yer alan görsel ve buton gibi alanlara tıkladığında bu öğelerin yanıt verme süresi FID ile ölçümlenmektedir.
Web sitenizin FID Puanı 100 MS (milisaniye) olmalıdır.
Google
Cumulatif Layout Shift (CLS) Nedir?
CLS ise web sitesinde yer alan sayfalardaki düzen kaymalarını ölçümlemektedir. Elementor sayfa oluşturucusunda sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan düzen kaymalarını optimize etmek, LCP ve FID’e oranla çok daha zordur.
CLS’in en fazla 0,1 saniyede olması önemlidir. Bu süre aşıldığında yine Search Console’da hatalar çıkacaktır.
Google
Time To First Byte (TTFB) Nedir?
TTFB yani ilk yanıt süresi direkt olarak Önemli Web Verileri metriği değildir fakat kök metrik olduğu için, TTFB’nin kötü olduğu web sitelerinde LCP yüksek çıkmaktadır. Bu yüzden en az; LCP, CLS ve FID kadar dikkat edilmesi gereken bir metriktir.
Önemli Web Verileri Nasıl Optimize Edilir?
Önemli web verilerini optimize etmek, Pagespeed Insights aracında yer alan laboratuvar verilerini optimize etmekten çok daha zordur. Google bu metrikleri kullanıcılar üzerinden toplamaktadır. Bu yüzden de hitin az olduğu web sitelerinde “Veri Yok” gibi ifadeler yer almaktadır. Optimizasyon çalışmasından sonra Pagespeed Insights’da “Başarılı Oldu” ifadesi de bu yüzden hemen değişime uğramaz. Hite bağlı olarak değişmekle birlikte, optimizasyon sonrası Search Console’da yapılan doğrulama işlemi 28 gün sürebilmektedir.
Adsense reklam kodları, yüksek boyutlu Sliderlar ve yüksek sayıda Javascript – CSS dosyası kullanan temalar, Önemli Web Verilerinin en büyük düşmanıdır. Adsense reklam kodları genellikle Javascript Delay fonksiyonu ile çözümlense de, OTO reklamlarda hala daha masaüstü bölümünde sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Perfmatters ve WP Rocket gibi eklentilerle Javascript delay işlemi yapılsa da, bu reklamları geç yüklediği için tıklama ve kazancı düşürmektedir.
Birçok optimizasyon uzmanı veya Webmaster’ın yaptığı bir diğer hata da temaların kullandığı Javascript ve CSS dosyalarını Minify yani küçültme işlemine tabi tutmasıdır. Günümüzde birçok tema .min etiketi kullandığı için, bu ekstra yükten başka bir işe yaramayacaktır.
Sunucuya uygun Cache eklentisinin seçilmemesi, temanın performans bölümünden ve Cache eklentisinden aynı ayarları açmak ise darboğaz sorunlarına sebebiyet vermektedir.
TTFB yani sunucunun ilk yanıt verdiği süre, Önemli Web Verilerinin direkt olarak metriği olmasa da süreci direkt olarak etkilemektedir. Bu da büyük oranda kullanılan sunucu ve lokasyon ile ilgili bir metriktir. Toparlamak gerekirse, TTFB’nin kötü olduğu sitelerde yani doğru sunucunun tercih edilmediği sitelerde, bu metrikleri geçebilmek pek olası değildir.
İlk Düşman: Sayfa Oluşturucular
Elementor başta olmak üzere Bakery Builder gibi popüler sayfa oluşturucular işlerimizi kolaylaştırsa da, Önemli Web Verilerinin ilk ve en büyük düşmanıdır. Bu sayfa oluşturucular kullandığı Javascript ve CSS dosyalarından dolayı sayfa puanlarını ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir.
Gutenberg başta olmak üzere Oxygen gibi sayfa oluşturucular diğer sayfa oluşturuculara oranla çok daha hızlıdır.
İkinci Düşman: 3. Parti Uygulamalar
API’ler, dışarıdan çağrılan görseller ve fontlar 3. parti uygulamalar olduğu için yükleme süresini ciddi anlamda uzatırlar. Bu uygulamalara Adsense reklam kodları da dahildir. Web sitenizde Önemli Web Verileri problemleri varsa bu dışarıdan çağrılan kodlara direkt olarak müdahale etmelisiniz.
Dost Görünümlü Düşmanlar: Javascript ve CSS
Özellikle Javascript dosyaları, sayfa yükleme süresini ciddi anlamda arttıran varlıklardır. Bu noktada eğer bilginiz yoksa, GeneratePress ve Kadence gibi çok az Javascript ve CSS dosyasına ihtiyaç duyan temaları kullanmak zorundasınız.
Resim Optimizasyonu ve Cache eklentisi gibi konuları yazılı olarak okumak için: https://www.kozba.org/wordpress-site-hizlandirma/
Videolu Anlatım için ise: https://www.udemy.com/course/wordpress-site-hzlandrma-onemli-web-verileri/