İhracat yapmak istiyorum, ürünlerimi yurt dışına nasıl satabilirim, gibi sorular birçok kişi tarafından cevabı merak edilen sorular arasındadır. “İhracat Yapmak İstiyorum” içeriğimizde ise bu konuyu sizlere en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışacağız. Dilerseniz konuya geçelim!
İçerik Tablosu
İhracat Nedir?
İhracat kelimesinin birçok farklı tanımı olsa da basitçe aktarmak gerekirse bir ürünün veya hizmetin farklı bir ülkeye satılması anlamına gelmektedir. İhracatta yurt dışında geçerli olan uluslararası ticaret kanunu geçerlidir. Yurt dışına ürün satmak, iç pazara ürün satmaktan çok daha zor olsa da Dolar’ın TL karşısındaki değerini düşündüğümüzde kesinlikle üzerinde düşünülmesi ve çalışılması gereken bir konudur.
İhracat yapmak için öncelikle Pazarlamanın temel esaslarına hakim olmalısınız. Ürün / Hizmetiniz nerede konumlanıyor, fiyatı ne olacak ve bu ürün / hizmet yurt dışında satılabilir mi?
Eğer şirketinizin bir pazarlama departmanı bulunmuyor ve tüm aşamalardan siz sorumluysanız bu noktada Russel Brunson’ın yazmış olduğu kitapları en kısa zamanda okumanızı tavsiye ederim. Brunson’a göre öncelikle pazar belirlenmeli ve bu pazar Niche olmalı. Yani satacağınız ürün / hizmet diğer satıcıların olmadığı bir alt pazarda olmalıdır.

İhracat Yapmak İstiyorum!
İhracata başlamak için kurumsal şirket imajı oluşturmak oldukça önemlidir. Uluslararası pazarda iş yapabilmek ve bu işi sürdürülebilir bir formata dönüştürmek maalesef kolay değildir. Bu konuda yapmanız gerekenler arasında;
- Şirketinizin telefon numarası sabit hat olsun ve +90 ile başlasın.
- Şirket siteniz kesinlikle çoklu dili desteklemelidir.
- Web sitenizde tasarımdan çok kullanıcı deneyimi konusunu ön plana çıkartın ve web sitenizde mutlaka Landing Page çok güçlü olmalıdır.
- Logonuz ve web siteniz bir bütün olmalı ve kurumsal bir imaja sahip olmalıdır.
- İş yapacağınız şirketlerle mutlaka mail yoluyla iletişime geçmeye çalışın.
- Kurumsal bir dil kullanmaya kesinlikle dikkat edin.
- İhracat yapmadan önce kesinlikle Ticaret Odaları, TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlardan gerekli izinleri almaya çalışın.

İlk İhracat Nasıl Yapılır?
İlk ihracatı yapabilmek için mutlaka ürününüz hakkında bir teklif formu veya proforma fatura hazırlamalı ve ürününüzü alacak potansiyel alıcılara bu formu iletmelisiniz. Yine oluşturulan bu fatura da herhangi bir ihtilafa yer bırakmamaya çalışın. Yine mevcut alıcılarla yüzyüze veya telefonda canlı bir şekilde iletişime geçmeniz de önemli bir konudur.
Ürünlerinizi adet, kg veya M2 cinsinden fiyatlandırmalarını da doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Oluşturduğunuz fatura da “Teslim Şekli” ve “Ödeme Şekli” net olarak belirlenmelidir.
İhracat Yapmak için Müşteri Nasıl Bulunur?
İhracat yapmak için müşteri bulabilmek adına kullanacağınız platformların arasında B2B Siteleri içeriğinde bahsettiğimiz Alibaba, All.biz ve TradeWheel gibi platformlar gelmektedir. Bu platformların yanı sıra Fuarlar, Müşavirlikler, Reklam ve Sosyal Medya gibi kanallar gelmektedir.
Türkiye’den ne ihraç edebilirim?
Türkiye’den satabileceğiniz başlıca ürünler arasında Tarım ve Gıda ürünleri, Halı ve Kilim gibi tekstil ürünleri ve tasarım ürünleri gelmektedir. Türkiye’den özellikle Avrupa’ya en çok hazır giyim, otomotiv, beyaz eşya ve gıda ürünleri ihraç edilmektedir.
En Karlı İhracat Ürünleri Nelerdir?
En karlı ihracat ürünleri arasında otomotiv ürünleri gelmektedir. Ülkemizde her ne kadar TOGG’a kadar araba üretilmemiş olsa da ülkemizde yedek parça sanayisi oldukça geliştirmiştir. Bursa ve Konya gibi illerimizde birçok arabanın yedek parçaları üretilmektedir.
Ülkemizde üretilen en karlı ihracat ürünleri arasında ikinci sırayı da tarım ürünleri almaktadır. Gıda sektöründe üretilen ürünlerin başında ise un, bakliyat, süt ve et ürünleri gelmektedir. Yine Türkiye’ye en çok para kazandıran tarım ürünleri arasında “Fındık” gelmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %70’inden fazla yurt dışına ihraç edilmektedir.
İhracat Yapmak için Gereken Belgeler!
İhracat yapmak istiyorum noktasında tasarrufu olan kişilerin ihracat yapmak için gerekli evrakları hazırlaması önemlidir. Gerekli evraklar arasında;
- e-Fatura,
- İngilizce Fatura,
- Paket Listesi,
- Menşe Şahadetnamesi,
- TR, EUR.1 gibi evraklar bulunmaktadır.
TR ve EUR.1 evrakları size ürünü satacağınız ülke noktasında muafiyet sağladığı için oldukça önemlidir. Örneğin, gemi veya uçakla taşınacak ürünler için konşimento, Tır ile sevk edilecek ürünler için ise CMR gibi evraklar hazırlanmalıdır.
Küçük Çaplı İhracat Nasıl Yapılır?
Küçük çaplı ihracat yani mikro ihracat son yıllarda en çok popülerleşen ihracat türleri arasındadır. Belli bir ürüne veya ağırlığa sahip olan bu ihracat türünde bazı farklılıklar ve avantajlar bulunmaktadır.
Mikro ihracat yapabilmek için ise;
- İhracat Bilgi Formu,
- E-Arşiv Faturası,
- İngilizce Fatura,
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi gibi belgeler yer almaktadır.
Mikro ihracat yani küçük çaplı ihracat faturası hazırlamak için ise;
- Firmanın ünvanı,
- İmza ve kaşe,
- Fatura Tarihi,
- Fatura Tipi,
- Düzenlenme tarihi gibi belgelerin olması zorunludur.
İhracat Yapmak İstiyorum içeriğiyle ilgili detaylı Kaynak: https://ihracatyolu.com/ihracat-yapmak-istiyorum/ ilgili linkte yer almaktadır.